Vad är egentligen en kampanj och vad är viktigast att tänka på för att lyckas med den?

En kampanj är ett organiserat sätt att driva ett erbjudande, under en bestämd tid.

En kampanj behöver därmed inte innebära en bokrea eller prisjustering. Det kan lika gärna vara för att uppmärksamma en särskild författare eller genre, öka räckvidden och skapa bättre förutsättningar för böckerna att hitta nya läsare eller driva på trafik och försäljning. Vi börjar med att ge några exempel på pågående kampanjer för att du ska få en känsla för vad det är vi pratar om:

  1. Bokus listar bästa böckerna till läslovet
  2. Adlibris lyfter fram titlar från Nobelpristagare
  3. Akademibokhandeln delar aktiviteter och lästips för höstlovet
Anpassa kampanjen till din målgrupp och dess kanal

En viktig del i att lyckas med en kampanj är att anpassa den till en specifik målgrupp och dess medium. Om du exempelvis vill kampanja en bok om hundar är ett bra första steg att tänka ut hur du bäst når den tilltänkta målgruppen. Vilka kanaler använder målgruppen? Finns de på Facebook? Eller befinner de sig på ett hundforum? Kanske vill du placera en kampanjannons i en hundtidning? Eller inleda ett samarbete med en hundorganisation? Det är egentligen inga konstigheter. Om du kan definiera målgruppen och dess medium är du på god väg att skeppa loss en lyckad kampanj!

Planera din kampanj

En bra första utgångspunkt innan du kör igång med din kampanj är att sätta dig ner och göra en kampanjplan!

Börja med att definiera ditt syfte och mål med din kampanj – vad vill du åstadkomma? Kanske vill du lyfta fram en särskild författare? Lansera en ny bok? Eller rea ut ett särskilt antal böcker? Utan att sätta några mätbara mål kommer det bli svårt att utvärdera hur det gick och vad du kanske skulle gjort annorlunda för att uppnå målet. Ett tips är därför att sätta mål som du enkelt kan mäta och jämföra med tidigare mål efter att kampanjen är avslutad. Ett exempel på ett sådant mätbart mål skulle kunna vara något så enkelt som 100 sålda böcker i min widgetshop. Var inte rädd för att sätta alldeles för höga mål. Ett mål som inte är uppnått behöver inte alls innebära ett misslyckande eller en återvändsgränd, se det snarare som ett resultat som kan utvärderas och som du kan ta lärdom av.

När du har ditt syfte och dina mål klara är det dags att fundera på hur din kampanj ska se ut, var den ska placeras och hur du tror att du bäst når ut till målgruppen.

Utvärdera din kampanj – hur gick det?

Marknadsföring är i hög grad kampanjdrivet och skulle kunna liknas vid ett välstrukturerat experiment där den springande punkten är analysen. Analys är viktigt dels för att kunna utvärdera hur försäljningen gick i befintliga kanaler, och dels för att testa erbjudanden riktade till nya läsare och kanaler.

Låter det invecklat? Det är egentligen inga konstigheter. I det stora hela handlar det om att förstå effekten av din kampanj och ditt marknadsföringsarbete. Sträva efter störtsa möjliga effekt, var noggrann med att organisera din kampanj från planering till avslut och utvärdera hur det gick för att göra nästa kampanj ännu bättre.

Använd rätt verktyg

När du ändå läst så här långt kan vi ju passa på att berätta vi har just ett sådant verktyg som hjälper dig med de här delarna. Med Publits kampanjverktyg kan du schemalägga, publicera och jämföra dina kampanjer i en överskådlig vy. Jämför t. ex. hur försäljningen går i din bokshop på Facebook-sidan med försäljningen på din hemsida eller hos Adlibris. Möjligheterna är oändliga!

doki-kampanj
En avslutad kampanj som visar hur bokförsäljningen gått

Viktigast är ändå att du ser till så att rätt bok finns tillgänglig till rätt pris och i rätt kanal. Oavsett om du väljer att skapa en kampanj på böcker skrivna av en ny, spännande författare hos en återförsäljare eller om det är ett erbjudande till en genrespecifik hemsida, så behöver du ett bra verktyg för att kunna genomföra din kampanj. Se vår korta instruktionsvideo som visar hur du gör. Genom att skapa kampanjer via Publit minskar du administrationen och får mer tid över till att fokusera på själva försäljningen och marknadsföringen av boken!

Nyhetsbrev

Tack, vi hörs!

Tyvärr gick något fel.