5 snabba med Anders på Bokvurm Förlag

Vi har snackat utgivning med Anders Ekberg från Bokvurm Förlag som gett ut ett tiotal böcker via Publit.

Hur kom du i kontakt med Publit?
– Jag bor i Växjö, här finns ingen egentlig tradition med förlag och tjänster kring att ge ut böcker. Därför blev det helt självklart att jag valde det företag som har ett komplett system via nätet. Jag vill ha det enkelt och kunna få hjälp när det behövs.

Med Publit kan jag välja bokformat som jag vill. Print on demand är överlägset när det gäller ekonomi eftersom du aldrig vet hur stor en upplaga kan förväntas bli. Någon restupplaga finns inte, så jag slipper kartongerna i garaget.

Vilken sorts böcker ger du ut?
– Jag skriver romaner om människor, känslor och händelser. Det händer alltid mycket i mina berättelser. Många författare har en plan för sin bok, alltså en synopsis där huvuddragen finns, de vet ungefär hur det ska gå. Jag jobbar lite annorlunda. Jag vet vilken tidsepok ungefär och var den ska utspela sig. Jag ser endast skärmen, och på något sätt har jag dessa personer och miljöer klara i skallen. De gör mig ofta förvånad.

Numera har jag mina böcker i två skilda format. Själv är jag förtjust att hålla i böcker med hårdband och skyddsomslag, det ger en viss tyngd och känsla. Skyddsomslaget ger ett fint tryck och kvalitén för bilden på framsidan är bra, vilket är väldigt viktig för mig. Jag har nämligen samarbetat med elva professionella konstnärer och omslagen har vi valt från sådant som är typiskt för var och en. Det är ett samarbete mellan mina ord och konstnärens bild.

Vad finns det för utmaningar med att ge ut böcker på egen hand?
– Du måste fatta egna beslut, inte bara vad gäller text och berättelse, utan allt omkring. Men det blir enklare för varje bok. Nu är jag väldigt lugn, jag har funnit en modell som jag gillar och systemet fungerar. Den stora fördelen är att du har kontroll. Och med Publit ligger jag inte ute med några pengar och det kommer inga fakturor i efterhand. Tryckeriet kör ut när det kommer beställningar, så det uppstår inget svinn.

Hur når du dina läsare?
– Lite knepigt är det. Akademibokhandelns villkor är svåra, därför blir det nätbokhandeln samt via egen nätbokhandel på Bokvurms hemsida. Jag blir ofta inbjuden att tala om mina böcker och gillar det, folk lyssnar och köper även mina böcker ibland.

Vilka är dina bästa tips till den som planerar att ge sig in i bokbranschen?
– Tänk dig för, bestäm dig sedan och håll fast vid det. Jag lovar en sak, det är roligt och lärorikt, du har mycket igen själv. Låt andra ta hand om resten.

Nyhetsbrev

Tack, vi hörs!

Tyvärr gick något fel.