Boktugg har på kort tid blivit till ett epicentrum för svensk bokbransch. Vi har pratat med Publit-veteranen Sölve Dahlgren om hur gick till och om det spännande nytillskottet, premiumtjänsten Boktugg Insider.
Hur föddes idén till Boktugg?
– Det började som en blogg där vi ville skriva om bokbranschens utveckling, inte minst digitaliseringen. Dessutom tyckte vi att traditionella medier ofta blundade för de nya förlagen som dök upp sprungna ur egenutgivning, med tydligare fokus på författare. Nu jobbar vi utifrån vårt manifest och allt vi gör genomsyras av att ta med läsarna bakom kulisserna i bokbranschen. Det finns ett värde i att förklara olika aktörers vardag och utmaningar och på så sätt öka förståelsen mellan författare och förlag, bokhandlare och bibliotek och i slutändan läsare.
Nu vill vi fortsätta utveckla det redaktionella och samtidigt hjälpa förlagen att marknadsföra nya böcker. Det senaste året har vi gått från runt 10.000 unika besökare per månad till över 70 000 unika besökare i januari 2018. Därmed når vi hela branschen och en hel del storläsare av böcker.
Efter att ha drivit upp Boktugg startar du nu Boktugg Insider, vad är tanken med det?
– För två år sedan var tanken att vi skulle starta en tidning, papperstidning, som komplement till nyhetssajten. En tidning har vissa fördelar jämfört med det ständiga flödet av nyheter på webben där man klickar kors och tvärs och aldrig blir färdig. En tidning ger en linjär upplevelse med start och slut och därmed en överblick som inte går att få på webben.
Med tiden blev tanken på en fysisk tidning alltmer omodern och vi insåg att vi borde strunta i att gå en omväg med papperstidning och gå direkt på en digital tidning. Så hur gör man en digital tidning för bokbranschen? Jag fastnade för epub-formatet. Boktugg Insider är dock mer än ett emagasin, det är faktiskt flera olika emagasin som man får tillgång till som medlem. Bakom kulisserna på Boktugg uppenbarar sig alltså ett premiummaterial.
Förutom det stöttar medlemmarna även det öppna innehållet på sajten så att vi slipper sätta upp betalväggar på var och varannan artikel som fallet ofta är numera. Samtidigt kan vi sälja lösnummer av alla våra emagasin och på sikt är det inte omöjligt att vi även erbjuder dem i POD-format, ifall någon mot förmodan skulle vilja ha en pappersutgåva trots att priset då blir högre.
Du är ju Publit-användare sedan gammalt, vilken roll har vi spelat för Hoi, Boktugg och allt annat du pysslar med?
– Publit var ett fantastiskt verktyg för mig som nystartat förlag redan när jag gav ut InnebandyPiraterna - första säsongen hösten 2009. Om nätbokhandeln slog sönder det geografiska monopolet för den fysiska bokhandeln så förenklade Publit att starta förlag och skaffa sig tryck och distribution utan krångel. Därefter har Publit utvecklats efterhand. När vi grundade Hoi använde vi Publit för vår första bok på förlaget, Lyckas med bokutgivning, därefter övergick vi alltmer till offsettryck och traditionell distribution och använde enbart Publit för att publicera och konvertera eböcker.
På senare tid har nu Hoi börjat förbereda alla nya titlar för sömlös POD som ett naturligt steg för böcker som efter ett par år inte säljer lika mycket. Att böcker aldrig blir out-of-print känns logiskt för alla parter, samtidigt som man kan eliminera lagerkostnaden.
Du har ju laborerat en del med vår widgetshop, hur ser du på företeelsen att förlag säljer direkt till slutkund, är och förblir det en liten nisch eller ser vi början på en trend?
– Att sälja direkt till slutkund är både en dröm och en mardröm beroende på vem du frågar. Bokhandeln är kanske inte jätteglada över att förlag säljer direkt till läsarna eftersom det äter av deras intäkter.
Men ur förlaget och författarens perspektiv är det förstås ett sätt att tjäna bättre marginaler och dessutom få en direktkontakt med läsarna för att kunna marknadsföra kommande titlar. Men återigen, det gäller att se till hela näringskedjan. Viss typ av litteratur är fortfarande beroende av att den kan säljas av både fysiska bokhandlare och nätbokhandlare samt helst ha distribution via detaljhandel (kiosker och matvarubutiker).
Direktförsäljning har ju historiskt funnits i form av olika bokklubbar. Men för vissa typer av förlag och böcker kan direktförsäljning vara den viktigaste kanalen i framtiden, framför allt sådant som är nischat och som vanlig bokhandel aldrig uppmärksammar. Böcker där läsarna i första hand finns i andra intressesfärer, bortom bokbranschen. Det kan vara handböcker i olika ämnen exempelvis eller där författaren är starkare än förlaget och kanske äger en egen direktkanal till potentiella läsare – exempelvis youtube/musically/podd/blogg-stjärnor.
Alla emagasin finns även som lösnummer, köp den första utgåvan nedan eller gå direkt till Boktugg Insider.