Författare och förlag som skapar egna utgivningsmodeller.

Publit inledde nyligen ett samarbete med agenturen BYWRTRS vars vision är att samla författare, föreläsare och experter och erbjuda skräddarsydda föreläsningar, workshops och utbildningar till företag. Under deras tak finns förlaget Heja Framtiden som drivs av Christian von Essen. Klas Fjärstedt är en av författarna hos Heja Framtiden. Han valde bort den traditionella utgivningen till förmån för Print on Demand 

Vi tog oss ett snack med Klas och Christian för höra hur de ser på förändringar i traditionell bokutgivning. 

Varför valde du förlaget Heja Framtiden och BYWRTRS, Klas?

Jag stötte på BYWRTRS av en slump på LinkedIn hösten 2024. Jag kontaktade dem med att jag hade en bokidé och en massa text liggande. Ganska snabbt inledde vi ett samarbete med målet att det skulle bli en bok under 2025. En bit in kändes det också helt rätt att inte gå den långa och osäkra vägen via de traditionella förlagen och den traditionella utgivningen. Den ledtiden kändes inte lockande! Då dök Heja Framtiden Förlag och Publit upp som ett mer snabbfotat och modernt alternativ. Fem månader senare går boken att köpa i mjukband och som e-bok via internetbokhandeln.

Klas, berätta om ditt arbete inom förändringsledning.

Jag har fötts in i förändringar där det digitala har varit den röda tråden. På 80-talet när jag växte upp kom hem-PC:n, i början på 90-talet när jag gick gymnasiet kom internet och webben, på 00-talet när jag började på marknad- och kommunikationsavdelningen på Rabén & Sjögren och Norstedts kom web 2.0, sociala medier och lite senare e-boken, Print on Demand och streaming.

När jag började på Rabén & Sjögren och Norstedts år 2007 faxade man pressmeddelanden. ”Kan vi inte göra på något annat sätt …” har alltid varit min första fundering. Det har gjort att jag i olika roller har arbetat med förändring – alltid med människan i fokus. De senaste tio åren har förändringsarbetet varit fokuserat på arbetssätt i kontexten teknik- och affärsutveckling. 

Christian, hur ser du på traditionell utgivning vs. Print on Demand?

Jag har tidigare jobbat med tryckta upplagor och använder Publits lagerlösning, vilket har fungerat fint. Det har funnits en känsla av att Print on Demand innebär lägre kvalitet, men när jag väl testade kunde jag inte längre se någon skillnad. För att minska den ekonomiska risken och komma ännu snabbare ut till läsarna är Print on Demand svårslaget.

Hur ser du på det, Klas? 

Jag tror att den traditionella utgivningen mer och mer börjar att spela ut sin roll. För de storsäljande författarna som Läckberg och Guillou kan nog den traditionella utgivningen fortfarande vara relevant. Men inte minst i fackboksgenren, där snabbhet i utgivning är viktig då ämnet kan svara på något dagsaktuellt och innehållet kan delas upp och anpassas till olika kanaler, är vägen framåt Print on Demand och e-bok!

Sen har vi hela miljöaspekten. Print on Demand innebär ju noll svinn och minimala transporter i och med att inga stora batchar trycks upp och läggs på pall. Det är mycket tilltalande. Att anpassa sig till förlagens utgivningskalender med utgivning vår och höst som i traditionell utgivning – finns det någon författare som tycker det är bra?

Berätta om boken Tänka Göra-Effekten: utveckla din organisation för nya resultat.

Det är inte så att det saknas böcker om förändringsarbete, (själv)ledarskap och samarbete i agila team. Däremot har det saknats en bok som berättar om helheten med fokus på både det som är synligt, vårt arbetssätt, men framför allt på det som ger långsiktig effekt och inte är lika synligt, vårt tankesätt. I Tänka Göra-Effekten får läsaren konkret kunskap och vägledning i hur hen behöver göra annorlunda och tänka annorlunda.

Min erfarenhet från att ha praktiserat förändringsarbete i många år är att det är få som ser och förstår helheten och hur delarna hänger ihop när det kommer  till förändringsarbete och arbetssätt. Det är ännu färre som kan förklara det. Boken uppmuntrar läsaren att se organisationen som en trädgård i stället för en maskin. En plats där förändring sker genom tillit, samarbete och nyfikenhet – inte genom instruktioner.

Hur ser du på fysisk vs. digital utgivning, Klas?

Jag var med när de första e-boksläsarna med e-ink kom till Sverige och trodde nog att de skulle få fäste ganska snabbt, men det blev aldrig någon större hype. Nu är nog den stora frågan och utmaningen: att läsa eller inte läsa. Hur får vi både unga och vuxna att faktiskt läsa oavsett format? 

Personligen är jag en vän av den fysiska boken, inte minst för att jag gillar att stryka under i den. Det går i och för sig att göra i den digitala boken också men jag får inte samma översikt i den. När jag läser e-böcker är det uteslutande skönlitteratur. Att ha med en fulladdad, både till batteri och innehåll, e-boksläsare på semestern är både en förutsättning och en framgångsfaktor för en lyckad ledighet!

Är ni intresserade av att veta mer om Print on Demand? Kolla in Publits hemsida.

Nyhetsbrev

Tack, vi hörs!

Tyvärr gick något fel.