Sluta famla i mörkret – nå ut med din bok!

Kristina Svensson är vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare till handledningsböcker som Författarboken och Nå ut med din bok. När hon inte reser land och rike runt i sitt yrke håller hon kurser för författare på temat egenutgivning. För oss berättar hon om sitt författarskap, hennes utgivning och hur det förenas med Publit.

– Idag kan man säga att min verksamhet är uppdelad i tre delar. Jag brinner för folkbildning och den ena halvan av tiden bedrivs som kommunikationsansvarig för ett innovationsprogram, mycket av det sker på digital media, så jag befinner mig på resande fot mer eller mindre årets alla veckor.

Den andra halvan av tiden arbetar jag med att ge kurser med tips till författare – men det är inte skrivkurser utan rent praktiska tips om hur man går tillväga med allt runtomkring. Jag försöker besvara frågor om hur man skall tänka som egenutgivare eller om allt det praktiska som finns kring författarskapet. Vad är ett förskott? Vad är en agent? Sådana frågor. Den tredje verksamheten jag ägnar mig åt är att skriva reseguider. Jag har exempelvis två titlar, Mitt Nice och Mitt Provence som getts ut på Karavan förlag i Lund.

Berätta mer om de böcker du gett ut som hjälp till författare och om var ditt författarskap befinner sig just nu?
– När jag började ge ut de här böckerna famlade många i mörkret vad gällde egenutgivning. Man gick lätt vilse och i det sammanhanget passade exempelvis Författarboken väldigt bra in i tiden. Idag är informationen lättare att få tag på, och det finns en uppsjö av böcker.

Idag har jag två halvklara manus till coffee table-böcker som jag tänker försöka få färdiga, den ena handlar om smultronställen mellan Göteborg och Stockholm men den saknar sommarbilder. Jag har tillbringat de senaste somrarna i Frankrike så jag har inte haft möjlighet att färdigställa det, men i år har jag vigt sommaren åt Sverige istället. Sedan blir det tillbaka till Frankrike för att få klart Strövtåg runt Antibes.

Jag förstår det som att du gett ut böcker i flera olika format, där print on demand är en del?
– Ja det stämmer, Författarboken, som är en av de böcker som getts ut som PoD började faktiskt sin bana som ett hårdband med UV-lack och rund rygg och allt det där. Men om man som jag reser hela tiden fungerar det dåligt att också vara sin egen distributör, jag har ju gett ut ett tiotal böcker totalt. Så när det var dags för andra upplagan gick jag över på print on demand för de böcker som inte ligger på annat förlag. Jag slipper nu lagerhållningen och har dessutom en säker ekonomisk redovisning en gång i kvartalet – det betyder väldigt mycket för mig.

Har du några tips till de som funderar på PoD?
– PoD funkar utmärkt för återutgivning av äldre titlar samt för den sortens böcker som inte skall säljas i alltför stora volymer utan något exemplar nu och då. Behöver man stora upplagor blir det ganska snabbt kostsamt.

Detta är en sådan fråga jag går igenom på mina kurser, och det handlar främst om hur mycket man trycker och när. PoD har klara fördelar i vissa lägen, det är smidigt och utrymmeseffektivt. Sedan finns det alltid begränsningar, fick jag önska skulle det exempelvis finnas ett större pappersutbud. Publit har å andra sidan ett väldigt smidigt e-boksverktyg med en del funktioner som andra tjänster saknar. Till exempel något så enkelt som att kunna publicera en e-bok utan att råka använda Adobes krypteringslösningar.

Hur når du ut med dina egna böcker?
– Den andra titeln som jag gett ut häromveckan heter Nå ut med din bok med undertiteln marknadsföring för författare. Den började som en kurs varpå den utvecklades till en bok och idag utgör den också kurslitteratur i de kurser jag håller. Boken innehåller också övningar, så mycket av försäljningen sker i själva kursverksamheten. Vill man ha tydligare svar kan man ju köpa boken, säger Kristina och skrattar.

Men en bok som Författarboken är också säsongsberoende, kan man säga. Även den säljer idag som mest när jag håller kurs. På så sätt blir den också en del i marknadsföringen för kurserna naturligtvis. Övrig marknadsföring sker främst via en av mina webbsidor som jag strävar efter att sökordsoptimera. Vid sidan av detta är det idag betydligt fler som lånar boken via biblioteken än som köper den, men boken är ju tre år gammal och har kommit i två upplagor så det är väl naturligt egentligen.

Foto: Susan Casserfelt

Läs mer om Kristinas böcker på hemsidan, eller köp en direkt i bokshoppen nedan!


Nyhetsbrev

Tack, vi hörs!

Tyvärr gick något fel.