Att vara ett tech-bolag i kultursvängen brukar leda till fler frågor än svar. När vi dessutom berättar att vi är fler utvecklare än boknördar tätnar både mystiken och rynkan i pannan. Så vad gör vi då hela dagarna? För oss är det glasklart: för att kunna skapa och underhålla ett väloljat maskineri behövs också de skickligaste hantverkarna. I början av januari fick vi förstärkning på utvecklingssidan: möt Maria Weegar Schön och Johan Norberg!
Först och främst: vilka är ni och hur hamnade ni här?
Maria: Ja, efter 10 år på Smarta Hem så har jag nu hamnat mitt bland boktravarna! Det känns väldigt spännande och utmanande att komma igång här i Publits backend-team. Imponerande system och kreativ miljö gjorde att jag sökte mig hit. Jag spelar i ett band, precis som hälften av de anställda gör här på Publit.
Johan: Jag kommer senast från en startup som heter Ocast där jag var lead backend developer. Är 32 år gammal och kommer ursprungligen från Örnsköldsvik, men bor sedan några år tillbaka i Bromma. Har jobbat både ensam och i team men mest gillar jag att jobba med andra utvecklare, och det är nog främsta anledningen att jag ville jobba på Publit. Förutom teknik är jag intresserad av film, litteratur och halvsmal humor. Och så är jag nog den sista människan i Sverige som köper fysiska DVD:er.
Vad brukar folk missuppfatta när du berättar om ditt jobb?
Maria: När jag berättar vad jag gör brukar de flesta tro att jag bygger hemsidor, det tar lite tid att förklara vad man gör i backend men det går.
Johan: De tror ibland att jag är den som designar de sidor man ser, men som backend-utvecklare sysslar jag mest med den bakomliggande koden. Det vill säga att om jag inte gör mitt jobb så ser man bara felkoder och inte mycket annat. En hel del handlar också om optimeringar och förbättringar, så att sidorna man ser syns snabbare och fungerar bättre.
Vad önskar du att alla visste om backend-utveckling?
Maria: Att det är ett roligt och kreativt arbete!
Johan: Att ju mindre kod man behöver skriva desto bättre produkt blir det. Oftast. Om man redan på designstadiet ägnar sig åt att skala bort komplexitet och istället tänker på långsiktig hållbarhet så får man i regel en mycket bättre produkt med längre livstid.
Det och att Javascript är en farsot.
Hur många rader kod har du skrivit hittills i ditt liv?
Maria: Oj, oj, oj, jag hoppas det inte är alltför många… men fyrsiffrigt förmodligen.
Johan: Det är svårt att säga, i synnerhet när man ibland skriver och skriver om kod, precis som utkastet till en text. Räknas varje borttagen rad där också? En metod på tjugo rader kan vara resultatet av tvåhundra rader kod från början, som reducerats ner till hundra, femtio och till sist tjugo vackra strofer. Men okej: hundratusen. Minst.
Om du skulle rekommendera jobbet som utvecklare i en mening – vad skulle du säga då?
Maria: Gillar du matte? Gillar att jobba ihop med andra? Gillar du hantverk? Bli utvecklare!
Johan: Att man kan få en rätt kul karriär om man är rätt sorts nörd.