Copywritern, skribenten och författaren Katarina Petersmo var nära att tränga igenom det omtalade nålsögat: att bli utgiven på ett av de stora förlagen. Men efter flera år och lika många mailvändor utan ett utgivningserbjudande hände något i henne. Hon insåg att hon, under tiden hon väntade på ett ja från förlagen, stagnerade i processen med andra skrivprojekt. Jag kontaktade henne för att prata om att tvinga sig själv att vara modig, om att våga kalla sig själv författare och förstås om huvudtemat i hennes bok: om att försöka hitta sig själv först, innan man förlorar sig i någon annan.
Du har precis startat Smack förlag och gett ut den första boken: Jag skriver mig bort från dig nu som är skriven av dig. Hur gick det till när du fick idén till romanen?
– För sju år sedan gick jag en skrivkurs på distans, samtidigt som jag jobbade på reklambyrå. Från början hade jag inte en tanke på att skriva en roman. Jag ville utmana mig själv och skriva om sånt som känns väldigt starkt. Därför blev det blev kortare texter om kärlek i de övre tonåren. Dessa blev grunden till Jag skriver mig bort från dig nu. Boken handlar om just kärlek, många som är förälskade glömmer bort sig själva och sina drömmar. Även yngre personer kan hamna i relationer som inte är bra för dem. Jag fick höra att det var en viktig berättelse för unga, som kan inspirera dem till att bryta sig loss och hitta sina egna styrkor.
Vad vill du säga till unga som är fast i relationer där de riskerar att tappa bort sig själva?
– Stanna upp en liten stund. Vad gör dig glad? Någonting som inte har med din partner att göra. Finns det något som får dig att bubbla av skratt, kanske en kompis du inte träffat på länge? Eller en hobby? Spela tennis, måla eller sjunga … något som får dig att glömma bort tiden. Snälla, gör det bara. Testa. Det är där du kan vara dig själv och hitta din styrka.
Hur tog sig den här berättelsen från din dator ut i verkligheten?
– Den var nära att bli utgiven på stora förlag men det nådde aldrig hela vägen. Jag lade det åt sidan och skrev på andra manus. Bollade igen med förlag, allt tog väldigt lång tid. Jag blev frustrerad.
Var det då du bestämde dig för att ge ut boken själv?
– Ja, precis. Det var i början av året och jag rensade min dator. Jag hittade så många färdiga manus, noveller och idéer. De låg där i mörkret. Det kändes deppigt att inte komma vidare. Egenutgivning hade aldrig varit ett alternativ, jag skulle känna mig som en förlorare. Jag var ju så nära att bli utgiven ”på riktigt”. Men bara en stund senare såg jag att Litterära Konsulter hade ett projekt, där man fick hjälp med alla delar i utgivningen. Från att starta eget förlag, lektör, redaktör, korrläsning, sättning av bok och allt annat. Till och med en plats i deras monter på Bokmässan. Det kändes så galet skrämmande, jag anmälde mig utan att tänka efter.
Jag jobbade massor med manuset under våren och kunde ha gjort ett nytt försök att skicka det till förlag. Men jag ville inte. Det kändes fint att ge ut boken på mitt sätt, då startade jag Smack Förlag.
Vilka fördelar respektive utmaningar finns det med att ge ut boken själv?
– Jag har fått tvinga mig själv att vara modig. För visst är det utlämnande, att säga till världen att mina texter är tillräckligt bra. Det är otäckt att låta andra läsa mig. Att plötsligt ha en hemsida, en blogg, att kalla mig själv författare. Det är inte min stil, jag är van att jobba i det dolda. Men det kom till en gräns när jag insåg att jag inte har tid att vänta. Det finns såklart nackdelar också. Jag är introvert och vill helst bara sitta hemma och skriva. Men nu är det helt upp till mig om några böcker ska bli sålda. Jag önskar ofta att jag hade någon ställa mina frågor till, om till exempel PR, distribution, e-bok, ljudbok … Här kommer Facebook in i bilden, jag är med i forum där egenutgivare stöttar varandra och bollar idéer.
Hur kom du i kontakt med Publit?
– Genom projektet jag deltog i. De flesta av oss trycker våra böcker via Publit. Det har varit en jätteskön start för mig, jag ville börja försiktigt.
Hur ser framtiden ut för Smack förlag och för dig som författare? Kommer det fler böcker?
– Javisst, det här är bara början. Jag har verkligen längtat efter att få läsare. Nu är jag jättesugen att fortsätta med nästa bok. Jag har skisser på minst två fristående fortsättningar på Jag skriver mig bort från dig nu. Huvudpersonen Nina är lite äldre, texten blir riktad mot vuxna. Jag har även en novellsamling som jag jobbat med under många år. Så nu kör vi!
Läs mer om Katarina och boken här.