Besök på Publits lager Speed Logistics

Publit åkte ut till Rosersberg utanför Stockholm och fick en guidad tur av Björn Tallén som ansvarar för logistiklösningen på lagret.

Kan du berätta lite om lagret, Björn?

Vårt lager här i Rosersberg har en över 30 000 kvadratmeter stor lageryta. Det motsvarar ungefär fem fotbollsplaner. Här hanterar vi allt från lagring, godsmottagning, plock, pack, returer och makulering. Vi jobbar också med slutmontering, till exempel sampackning av läromedelsböcker. Vanligtvis arbetar 45 personer i produktionen, men under högsäsong är det fler. Lagret ligger bra till geografiskt då många stora förlag ligger i Stockholm. Vi har ofta författare här som signerar sina böcker. 

Vilka förlag lagerhåller sina böcker hos Speed Logistics?

Förutom alla förlag som går genom Publit så har vi också några av Sveriges största förlag hos oss, bland annat Bonnier, Norstedts och Sanoma utbildning. Speeds förvärv av Samdistribution AB, från Bonnier 2018, är basen för våra logistiklösningar till detaljhandeln. Idag skeppas 50 procent av alla skönlitterära böcker ut från Speeds anläggning. Det blir över 20 miljoner böcker varje år.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

Vi arbetar ständigt med hållbarhet. Det är ett krav både från Speed internt, men också från våra kunder. Hållbarhet inom bokproduktion är så mycket mer än att bara minska pappersspill. Uppvärmning, packmaterial och transportalternativ påverkar också. En viktig sak, som jag vet att ni på Publit arbetar hårt med, är att hjälpa förlag att se över planering av utgåvor för att undvika överlager. Förlagen måste bli bättre på att se hållbarhet i hela kedjan. Våga köpa lägre volymer och bli bättre på att se brytpunkten mellan att trycka en pall eller att gå över till Print on Demand.

Utöver det planerar vi för solceller på taket på Speed. I vår anläggning i Borås har vi redan Nordens största solcellsinstallation på över 60 000 kvadratmeter. Vårt mål är att vara klimatneutrala till 2025.

Avslutningsvis, hur ser framtiden ut för den tryckta boken tror du?

Vi ser en nedgång av antalet tryckta böcker. Sedan 2022 har det skett en minskning på 9 procent. Det motsvarar cirka en miljon böcker. Volymen i antal böcker förväntas krympa ytterligare med 3-4% under 2024. Det innebär en utmaning för branschen, men också en möjlighet för oss på Speed att skapa ett mer effektivt lager och ta in andra produkter än bara böcker. 

Nyhetsbrev

Tack, vi hörs!

Tyvärr gick något fel.